Betalningsanmärkningar kan ofta innebära problem för ens privatekonomi om man önskar att ansöka om lån och krediter. Men det finns faktiskt bra möjligheter att låna pengar trots att man har betalningsanmärkningar.

En betalningsanmärkning kan även den bästa få och det är lätt hänt om man har mycket annat att stå i och man helt enkelt missar några fakturor under en period. Det kan även vara perioder där man hamnat mellan två jobb och privatekonomin inte riktigt gått ihop. Oavsett anledning så finns det möjlighet att låna pengar ändå.

Flera långivare på den svenska marknaden och som har tillstånd att låna ut pengar av Finansinspektionen tillåter dig att ansöka om lån trots att du har betalningsanmärkningar. Det betyder dock inte per automatik att du blir godkänd men det är inte nödvändigtvis något hinder.

Vad kräver långivarna?

Långivarna som erbjuder lån till konsumenter som har betalningsanmärkningar ställer ändå krav på dig som låntagare. Du kan ha en eller flera betalningsanmärkningar men du måste leva upp till deras krav. Här nedanför ser du de typiska kraven som ställs för att kunna få låna pengar.

  • Folkbokförd i Sverige
  • En taxerad inkomst
  • Inga obetalda skulder hos Kronofogden
  • Inga betalningsanmärkningar de senaste 6 månaderna
  • Inte fler än t.ex. 6 betalningsanmärkningar totalt

Låna utan UC

Om du vill låna pengar med betalningsanmärkningar och utan UC så finns de möjligheterna också. Många av de företag som erbjuder dig att låna pengar använder andra kreditupplysningsföretag än just UC, vilket också är bra!

Det finns många fördelar att undvika UC och har du dessutom betalningsanmärkningar så finns det ingen anledning att låta kreditupplysningsföretaget UC stå för kreditupplysningen. UC används främst av banker och långivare som lånar ut större summor då de anses av många vara de bästa och mest heltäckande kreditupplysningarna.

För mindre krediter under 10 000 kronor är det dock väldigt vanligt att UC inte används vilket även bra för dig som vill låna med betalningsanmärkningar.

Om du vill hitta lån utan UC med anmärkning så bör du hitta en jämförelsetjänst som lyfter fram de snabblån och sms lån som erbjuder detta. Det är långt ifrån alla långivare som är villiga att låna ut pengar till dig som har flera betalningsanmärkningar men det finns trots allt ändå en handfull av alternativ.

Vad innebär en betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning får du när du misskött din privatekonomi och inte betalt någon skuld haft. Det kan vara en faktura på elräkningen, en delbetalning på en ny TV eller vad som helst där du helt enkelt inte betalt pengar i tid.

Du får inte betalningsanmärkning bara för att du missat att betala en faktura utan normalt sätt skickas en påminnelse även om du inte har någon lagstadgad rätt att kräva detta mer än i vissa speciella sammanhang som t.ex. vid parkeringsböter. När en skuld inte kan betalas skickas den normalt vidare till inkassobolag och det är väldigt viktigt att så fort en skuld gått till inkasso så måste du betala den så snabbt som möjligt annars finns risken att du rätt så snabbt dragit på dig en betalningsanmärkning.

Att låna en faktura förfalla till inkasso kan vara klumpigt men det är något man alltid bör undvika då det läggs på förseningsavgifter och inkassoavgifter. Det blir snabbt dyrt och du riskerar att få en betalningsanmärkning som påverkar dina möjligheter att låna pengar i flera år.

En skuld som förfaller till Kronofogden för indrivning resulterar alltid i en betalningsanmärkning. Men en betalningsanmärkning kan uppstå tidigare än så och på andra sätt. Det är nämligen kreditupplysningsföretagen som skapar dessa. Uppgifter som kommer in från olika håll kan generera en betalningsanmärkning tidigare än så.

Det är även här UC som kreditupplysningsföretag kommer in i bilden. Det finns en anledning varför banker som ska låna ut privatlån på kanske fler hundratusen kronor eller ett bolån på miljoner väljer att använda just UC för att säkerställa att du som låntagare har rätt på din ekonomi.

För mindre lån och krediter räcker det oftast för långivare att känna till din årsinkomst och att du inte har några skulder hos Kronofogden. Har du många betalningsanmärkningar kan detta såklart bli ett problem då det signalerar att man inte har koll på sin ekonomi.

Sekretess på betalningsanmärkning

Om du har haft en skuld som hamnat hos Kronofogden så finns det en möjlighet att sekretessbelägga skulden vilket även gör att betalningsanmärkningen hos kreditupplysningsföretagen ska dras in och döljas.

För att kunna få en sekretess på en skuld som legat hos indrivning hos Kronofogden gäller speciella förutsättningar och du får t.ex. bara haft en skuld som hamnat där. Skulle du efter att sekretessen trätt i kraft få en ny skuld hos Kronfogden så kommer sekretessen på den första att tas bort.

Om du vill läsa exakt vad som gäller i dessa sammanhang så hittar du ett mer utförligt svar på Kronofogdens hemsida.