Vad finns det för låneformer och vilka olika lån kan man använda sig av om man vill låna pengar utan säkerhet? På denna sidan får du svaret och en snabb genomgång om respektive låneform.

Denna guide går igenom de vanligaste låneformerna med fokus på att låna pengar utan säkerhet. Guiden är inspirerad av liknande sida som täcker ämnet bra. Klicka här för att komma dit och läsa mer om olika lån och möjligheten till att jämföra innan du väljer.

Privatlån

Privatlån

Privatlån är det klassiska blancolånet som inte kräver någon säkerhet. Det erbjuds främst av banker och här har du möjlighet att låna upp till 500 000 kronor och vissa fall mer.

Ett privatlån är även samma låneform som används som topplån om du skulle behöva låna mer pengar på din bostad än vad som kan täckas av ett bostadslån. Privatlånet har en ränta som ofta ligger en bra bit över styrräntan och som följer marknaden tydligt.

Räntan är nästan alltid rörlig och personlig. Därför kan ett privatlån som är upplagt på många år förändras mycket under tiden. Privatlån används till allt från resor, renoveringar, bilköp och egentligen allting som kan tänkas kosta över 10 000 kronor.

Läs mer om privatlån…

Låneförmedlare

Låneförmedlare är något som blivit väldigt populär de senaste åren. Orsaken till detta är att det är väldigt svårt att jämföra privatlån eftersom de har personlig ränta. En bank sätter alltså en helt unik ränta baserat på låneansökan och personens kreditvärdighet.

Att själv göra låneansökningar hos varje bank skulle innebär en hel uppsjö av kreditupplysningar som görs på väldigt kort tid och resultatet skulle bli att du inte får bra erbjudande eller kanske nekas lån.

Därför finns låneförmedlare som gör en kreditupplysning och hämtar sedan erbjudanden från olika banker. De presenterar sedan det bästa lånet för dig.

Mikrolån

Mikrolån (SMS-lån och snabblån)

Mikrolån är små blancolån och dessa tillhandahålls nästan aldrig av banker utan av privata företag som är registrerade hos Finansinspektionen för att få lov att bedriva ekonomiska tjänster i Sverige.

Mikrolån är lån från 500 kronor och uppåt. Ofta stannar det av vid 20 000 kronor och aktörerna som erbjuder större lån än så marknadsför dem sällan som mikrolån. De vanligaste mikrolånen är SMS-lån, Snabblån och Kontokredit.

SMS-lån

SMS-lån är den första varianten av mikrolån som slog igenom stort i Sverige. Det blev helt plötsligt väldigt enkelt att ansöka om lån och att få utbetalt pengar.

SMS-lånen och andra mikrolån kräver inte alls lika mycket av dig som låntagare och det blir därför mycket enklare att få lånet. Däremot ställs det krav på långivaren att se till så att du har möjligheter att betala tillbaka lånet. Vilket i sin tur leder till att det alltid krävs en kreditupplysning och ett manuellt godkännande av långivaren.

De stora fördelarna med SMS-lånen var just att du kunde ansöka en fredagskväll klockan 18 och ha pengarna på ditt bankkonto 15 minuter senare. Det är fantastiska möjligheter men kräver ett ekonomiskt ansvar av låntagaren.

Kostnaderna och räntorna för SMS-lån är normalt sätt högre än vanliga privatlån. Det går helt enkelt avsevärt fortare att få pengarna men till en högre kostnad.

Läs mer om SMS-lån…

Snabblån

Snabblån är en låneform som inspirerats av SMS-lån men har samtidigt växt sig väldigt stark. I många ögon är dessa låneformer sak samma och det är egentligen inte så konstigt då de överlappar varandra väldigt mycket och det finns många argument för att påstå att det bara är ett kärt barn med många namn.

Snabblånen går väldigt snabbt och enkelt att ansöka till och här finns möjligheter att direkt få utbetalt pengar till sitt bankkonto förutsatt att långivaren har ett bankkonto i samma bank som du där de kan göra utbetalningen ifrån. På så sätt går det även att få utbetalt på helger vilket blivit populärt i samband med snabblån och benämns ofta som s.k. helglån.

Normalt sätt är kraven för snabblån de samma som för SMS-lån vilket innebär följande:

  • Du måste vara minst 18 år gammal (gärna 20 år hos många)
  • Du måste ha en fast inkomst
  • Du får inte ha några obetalda skulder hos Kronofogden
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige

Betalningsanmärkningar är inget problem och det finns flera långivare som erbjuder lån trots att du har flera anmärkningar.

Läs mer om Snabblån…

Kontokredit

Kontokredit är en låneform som växt fram från snabblånen och påminner om en kombination av snabblån och kreditkort. Du har förvisso inget fysiskt kort och kan inte göra direkta betalningar med det när du handlar men du har redan på förhand blivit godkänd för en viss kreditsumma.

När du ansöker om ett kontokredit ansöker du även om en kreditgräns på t.ex. 15 000 kronor. Om du godkänns så får du tillgång till ditt kontokredit/kreditkonto men det kostar dig ingenting förrän du väljer att ta ut pengar från kontot. Du kan låna / ta ut pengar från kontot så länge det totala beloppet du tagit ut inte överskrider kreditgränsen.

Du kan alltså ta ut 2000 kronor och senare samma månad ta ut 4000 kronor om du har en kreditgräns på 6000 kronor eller mer. Fördelen med detta är att du redan på förhand är godkänd för beloppet. Du kan alltså mitt i natten komma på att du behöver pengar och sedan med SMS, app eller hemsida ta ut pengarna till ditt bankkonto som då överförs direkt.

Kreditkort

kreditkort

Kreditkort är ett sätt att handla och betala på kredit vilket i sig är ett lån. Även om många kreditkort låter dig handla räntefritt och utan avgifter den första månaden så är det ett lån då du ska betala pengarna först senare.

Kreditkort brukar även innebära möjligheten att delbetala dina köp och lägga upp avbetalningsplaner. Detta kan vara bra om du vill sprida ut dyrare utgifter över en längre tid.

Kreditkort idag är väldigt förmånligt och där finns en mängd erbjudanden och årskostnaden brukar vara mycket låg.