Mikrolån är små lån som erbjuds av långivare som fokuserar på att erbjuda små krediter vid behov till privatpersoner. Den stora fördelen med mikrolånen är att de går fort att ansöka till och du blir ofta godkänd för lånet direkt vilket gör att du kan få pengarna på kontot väldigt fort.

Behovet av låna pengar kan uppstå för vem som helst och behöver inte innebära att man annars har en dålig ekonomi. Mikrolånen ger dig en snabb möjlighet att fylla på ditt bankkonto utan att behöva vänta på en lång process av ansökan som annars lätt skulle infinna sig vid ett vanliga privatlån.

Både SMS lån och snabblån räknas ofta som mikrolån då beloppen du lånar är väldigt små. Det är inte ovanligt att man ansöker om ett lån mellan 1000 kr till 5000 kr då det ofta är en summa många kan betala tillbaka när de fått nästa lön på kontot. Ett mikrolån ska helst betalas tillbaka så snabbt som möjligt och du vill undvika en längre avbetalningsplan på flera månader.

Skillnaden mellan snabblån och SMS lån

SMS Lån eller Snabblån

Många mikrolån är enkla att ansöka om med mobilen

Både snabblån och SMS lån räknas som mikrolån då beloppen man lånar är väldigt små. Men vad skiljer egentligen dessa mikrolån åt?

Skillnaderna är inte helt självklara och ett lån hos en långivare kan marknadsföras som SMS Lån medan ett nästan identiskt upplägg hos någon annan marknadsförs som snabblån eller t.o.m. mobillån. I vissa fall skulle man kunna säga att talesättet ”kärt barn har många namn” passar bra in här.

Fokus med SMS Lån är dock att låna pengar med mobiltelefonen, s.k. mobillån. Från början var tanken att man skickade ansökan med SMS till långivaren där man fyllde i sitt personnummer, belopp och bankkonto för utbetalning. Detta har dock ändrats och det är inte omöjligt att du idag måste signera dig med t.ex. ett mobilt BankID ändå eller kanske t.o.m. göra ansökan på deras hemsida.

Ett snabblån hade fokus på att det skulle gå snabbt att ansöka, snabbt att få svar om man blev godkänd och även till följd en snabb utbetalning om möjligt. Allt detta har blandats ihop då SMS Lån har samma möjligheter och vice versa.

En skillnad som dock växt fram är kreditkonton som marknadsförs som en typ av snabblån. En tjänst där du ansöker om att få tillgång till en digital kredit som du kan ta ut pengar från så ofta du vill så länge inte kreditgränsen överskrids. Ett enkelt sätt att snabbt få ut pengar och undvika att ansöka om lånet när du väl behöver pengar. Men även detta är en form av mikrolån då kreditgränsen inte är speciellt stor.

För- & nackdelar med mikrolån

Mikrolån skulle inte existera om där inte fanns ett stort behov av just den typen av lån vilket även innebär att där finns fördelar med dem. Här nedanför hittar du några av fördelarna med just mikrolån.

  • Lägre lånebelopp än vad privatlån kan ge. Från 500 kronor och uppåt kan du låna.
  • Snabb och enkel ansökan – tar oftast inte mer än 10 minuter
  • Direkt hantering av ansökan under öppettider
  • Direkt utbetalning till ditt bankkonto
  • Räntefria alternativ för nya kunder

Nackdelarna med mikrolån ligger främst i de avgifter och räntor som är högre än vanliga privatlån.  I vissa fall kan den effektiva räntan vara väldigt hög jämfört med vanliga privatlån vilket gör att de är direkt olämpliga att ha under en längre tid då det blir dyrt.

Men bara för den effektiva räntan är hög så innebär det inte per automatik att mikrolånet kommer vara dyrt. Det som ofta avgör kostnaden är hur länge du vill återbetala lånet. Vill du låna pengar med en amortering som är längre än 30-60 dagar så kan det vara bättre att vända sig till ett vanligt privatlån eller ett snabbt privatlån.