Privatlån är det bästa och mest lönsamma sättet att låna mycket pengar utan säkerhet som du amorterar av på lång tid. Det används normalt till renovering, resor, bilköp och mycket mer.

Du kan med privatlån ansöka om lån upp till 500 000 kronor och du ansöker alltid och du lånar alltid pengar utan att sätta något i säkerhet. Amorteringen väljer du själv i samband med ansökan och här har du ofta möjlighet att lägga upp återbetalningstiden på upp till 15 år.

Räntan på ett privatlån sätts också alltid individuellt baserat på din kreditvärdighet och det är samma kreditvärdighet som bedömer hur mycket pengar banken är villig att låna ut till dig. Det är alltså ingen garanti att bli godkänd för ett lån bara för att de accepterar ansökan på upp till en halv miljon kronor.

Låneförmedlare gör det lättare

Låneförmedlare är ett smart sätt att hitta det bästa privatlånet. Du gör ansökan om lånet hos Låneförmedlaren och de skickar sedan vidare förfrågan till en stor mängd banker för att sedan kunna presentera vilken bank som kan ge dig det bästa privatlånet med bästa räntan.

Genom att använda sig av låneförmedlare så görs endast en kreditupplysning genom UC som sedan skickas vidare till alla banker från låneförmedlaren. Det gör att du faktiskt kan få ett svar från många banker utan att du samlar på dig en historik med att du gjort många kreditupplysningar.

Den främsta fördelen med att använda sig av en låneförmedlare är att de ställer bankerna mot varandra och låter dem slåss om dig som låntagare. För att banken ska kunna få dig som kund behöver de ge ett erbjudande som är bra nog och förmodligen bland de bästa. Annars riskerar dem att du väljer ett annat alternativ.

Medsökande förbättrar lånet

Medsökande till privatlån är ett smart sätt att öka chansen att bli godkänd för lånet. Men det har även andra fördelar som att bankerna kan lättare ge dig en bättre ränta än om du hade sökt till lånet själv eftersom deras risk att pengarna inte kan återbetalas minskas rejält.

Vill du ansöka om väldigt stora summor pengar som över 200 000 kronor räcker det ibland inte att man har en bra lön själv om man inte har en medsökande till lånet.

Ett par som lever som gifta eller sambo bör alltid ta med sin partner som medsökande om man köper något gemensamt som t.ex. en bil eller resa då det kommer göra lånet billigare. Som sambo bör man dock vara medveten om de risker som kan uppstå i enlighet med sambolagen där t.ex. en bil rent juridiskt endast kan tillhöra en person och ingår inte i en bodelning enligt den lagen. Det skulle betyda att bilen tillfaller ägaren men lånet kvarstår på båda parter.

Amortering och ränta

Val av amortering har stor betydelse vid ett lån. Den amorteringstid du väljer kommer styra över hur länge du återbetalar lånet. En längre löptid ger en lägre månadskostnad för dig men den totala kostnaden för lånet blir dyrare.

Att välja löptid kan vara svårt men vi rekommenderar att du väljer ett belopp med en löptid som ger en månadskostnad som du enkelt klarar av. Du kan alltid lösa lån i förskott vilket även är en lagstadgad rättighet för dig. Om du vill låna pengar i 4 år men tycker att månadskostnaden blir lite för hög, välj då istället en lite längre löptid på kanske 6 år.

Om du skulle ha mer pengar över kan du då välja att betala tillbaka lånet tidigare.

En annan faktor som har betydelse med privatlån och amortering är valet av ett lån med rak amortering eller som annuitetslån. Med ett privatlån med rak amortering amorterar du lika mycket på skulden varje månad. Eftersom skulden är högst i början så kommer räntan att vara högst då med vilket gör att du betalar mest i början och sedan sjunker månadskostnaden hela tiden.

Med ett annuitetslån så balanserar man ut amorteringen med räntan så du betalar exakt lika mycket varje månad. Du amorterar således mindre i början men ju närmare avbetalningens slut så amorterar du mer och mer i takt med att kostnaden för räntan sjunker.