Räntefria lån kanske för bra för att vara sant och något som är påhittat, men det finns lån som under en begränsad period är räntefria och avgiftsfria.

I praktiken innebär det att du kan låna pengar utan avgifter, ränta och andra kostnader och endast betala tillbaka exakt det lånebelopp som betalats ut. Detta är de mest förmånliga lånen du kan ta eftersom långivaren inte tjänar några pengar på dig, men av samma anledning brukar villkoren vara mycket begränsade.

Det är te.x. inte ovanligt att vissa butiker kan erbjuda dig att köpa något på avbetalning och även erbjuda dig räntefri avbetalning. I praktiken är det butiken som står för din egentliga ränta och de får sin provision genom marginalerna på produkten. Räntefria lån där du faktiskt för utbetalt en summa pengar och endast behöver återbetala samma belopp är alltså inte jämförbart med detta.

Snabblån – Räntefria alternativ

Räntefria lån

De vanligaste räntefria lånen som finns att få definieras ofta som snabblån eller s.k. kreditkonton där du med SMS, Webb eller mobilapp kan förflytta pengar från en digital plånbok(konto) till ditt vanliga bankkonto när du behöver pengar.

Vanliga enkla snabblån är väldigt likt SMS lån men marknadsförs under ett annat namn och där fokus egentligen är att ansöka om pengar på webben eller med deras app. Det som kännetecknar snabblån är att det är enkelt att ansöka, går snabbt att få svar och pengarna betalas ut direkt (om det går och du blev godkänd).

Kreditkonton bygger på snabblån men här ansöker du istället om ett digitalt konto med en kreditgräns. Hur mycket kreditgräns du vill ha väljer du i din ansökan men högre kreditgräns kräver normalt sett bättre kreditvärdighet från dig.

Det fina med kreditkonton är att kreditupplysningen görs direkt och sedan ser låneföretaget till att du är godkänd och ”grön” för att ta ut pengar. Så fort du behöver pengar kan du med några enkla knapptryck eller SMS flytta pengar från ditt kreditkonto till ditt vanliga bankkonto. Det är i denna stund som du faktiskt tar ett lån. Innan dess har du bara gjort förberedelserna och inte behövt betala något.

Flera långivare erbjuder nya kunder att låna pengar kostnadsfritt under t.ex. 30 dagar. Detta är speciellt populärt bland de som erbjuder kreditkonto och blir ett sätt för dig att kunna prova tjänsten för att se om du vill fortsätta och under dessa 30 dagar får du alltså låna pengar räntefritt.

Även vanliga snabblån kan finnas som räntefria alternativ men det är mer ovanligt.

Räntefritt är inte gratis

Räntefria lån marknadsfördes ett tag som gratis lån och gratis SMS lån men detta är något som Konsumentverket satte stopp för. De ansåg att ”gratis” innebar att konsumenten fick något utan att behöva betala för det och eftersom ett lån alltid ställer ett återbetalningskrav på motparten kan inte dessa ord användas tillsammans.

Detta vara en uppmaning som Konsumentverket gick ut med och sedan dess har branschen följt efter. Teoretiskt skulle en långivare kunna fortsätta med att marknadsföra sig med ”gratis lån” när de egentligen menar räntefritt och avgiftsfritt men med stor risk att Konsumentverket väljer att pröva fallet i Marknadsdomstolen eller liknande instans.

Tiden är alltså förhoppningsvis förbi då ”gratis SMS lån” och liknande slagord pryder kampanjer och annonser. Just ordet gratis är väldigt starkt laddat också och även om villkoren för lånen skrivs ut tydligt är det många godtrogna konsumenter som känner sig lurade. Detta är något som återkommer i många branscher.

Läs mer i ämnet

Vill du fördjupa dig mer i räntefria lån? Kanske jämföra vilka alternativ där finns eller bara läsa mer?

Här nedanför hitta du några bra källor som vi använt och som du kan vända dig till för mer information.

  1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5476436
    Nyhet med mer information om Konsumentverkets beslut att stoppa ”gratis SMS lån” och liknande missvisande marknadsföring.
  2. https://xn--alltomsnabbln-0fb.se/rantefria-snabblan/
    Denna sida har mer information på ämnet och tillåter dig även att jämföra snabblån och kreditkonton på deras hemsida (använd navigering).